2. Časť – Vitamíny D, E, F, ich účinky na ľudský organizmus, dávkovanie a zdroje príjmu

Vitamín D

Vitamín D  sa zvyčajne spája so slnečnými lúčmi. Slnko podporuje naše telo k jeho tvorbe. Zdrojom tohto vitamínu sú však niektoré druhy rýb, maslo a cereálie a mnohé iné potraviny hlavne živočíšneho pôvodu.

Význam vitamínu D

Vitamín D zohráva dôležitú úlohu pri metabolizme vápnika a fosforu. Známy je jeho pozitívny vplyv na kosti a zuby. Vplýva však aj na imunitný systém a neuromuskulárne funkcie. Vitamín D chráni telo pred rozvojom zápalov, infekcií a nádorových ochorení. Nedostatok tohto vitamínu môže mať u detí za následok rozvoj rachitídy.

Medzi ďalšie pozitívne účinky vitamínu D patrí zníženie rizika cukrovky typu 1, zlepšenie glukózovej intolerancie a pomoc pri vstrebávaní niektorých dôležitých minerálov.

Odporúčané dávkovanie a možné predávkovanie

Vitamín D je rozpustný v tukoch. Odporúčané denné množstvo je 5 mg/deň. Zdraví ľudia môžu získať dostatočné množstvo tohto vitamínu vystavovaním sa slnku alebo stravou. Aj napriek tomu je známe, že vysoké percento detskej aj dospelej populácie trpí jeho nedostatkom pretože netrávi dostatok času vonku a nevystavuje sa slnečnému žiareniu.

Hlavné zdroje vitamínu D

Najdôležitejším zdrojom vitamínu D je slnko. V strave môžeme prijať len 5 až 10% vitamínu D. Vitamín D sa však nachádza aj v niektorých potravinách. Hlavne sú to tieto: rybí tuk, sleď, tuniak, losos, sardinky v oleji, pečeň, maslo, mlieko, smotana, žĺtok, huby, kakaové maslo, cereálie.

 

Vitamín E

Vitamín E je známy antioxidant, ktorý je zodpovedný za normálnu funkciu nervového a zažívacieho systému, krvného obehu a za normálny rast a vývin svalov.

Význam vitamínu E

Keďže vitamín E spomaľuje starnutie, niekedy sa zvykne označovať aj ako vitamín krásy. Najdôležitejší účinok vitamínu E je antioxidačný, tzn. že zabraňuje voľným radikálom v tele, aby poškodzovali bunky. Okrem toho pomáha na rozšírenie ciev a zabraňuje tak nadmernému zrážaniu krvi. Keďže pôsobí na znižovanie krvného tlaku, pôsobí preventívne voči viacerým ochoreniam.

Odporúčané dávkovanie a možné predávkovanie

Odporúčané denné množstvo je 10 mg/deň. Fajčiari by však mali odporúčané množstvo zdvojnásobiť. Predávkovanie vitamínom E nie je časté. Nemala by sa však presahovať maximálna tolerovaná dávka 1g/deň.

Nedostatok vitamínu E sa vyskytuje len zriedka, no môže spôsobiť zhoršenie imunity, nekontrolovateľné pohyby, alebo poškodenie periférnych nervov, svalov a sietnice.

Hlavné zdroje vitamínu E

Vitamín E je možné získavať aj stravou. Obsahujú ho najmä potraviny rastlinného pôvodu ako orechy, mandle, fazuľa, cereálie, kapusta, špenát a pšeničné klíčky. Aj keď je možné doplniť vitamín E aj formou výživových doplnkov, najbezpečnejšia a najľahšia cesta je získať ho do tela stravou.

Vitamín F

Vitamín F, teda esenciálne mastné kyseliny – kyselina linolová, linoleová, arachidonová si telo nevie vytvoriť samo, je preto potrebné ich dopĺňať stravou.

Význam vitamínu F

Vitamín F tvorí základ pre tvorbu a funkciu bunkových membrán. Zabraňuje kôrnateniu ciev, podporuje imunitný systém a chráni pred vysokým krvným tlakom. Má tiež pozitívny vplyv na stav vlasov, kože a nechtov. Priaznivo pôsobí aj na prostatu a správne fungovanie zrážania krvi. Zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Okrem toho poskytuje istý stupeň ochrany pred škodlivými röntgenovými lúčmi.

Odporúčané dávkovanie a možné predávkovanie

Denný príjem esenciálnych mastných kyselín, teda vitamínu F by nemal presiahnuť 6-8 mg denne. Nadmerné použitie môže mať za následok prírastok na váhe.

Nedostatok vitamínu F sa prejavuje suchou pleťou, náročnejším hojením rán, dlhodobým nízkym tlakom a poruchami metabolizmu. Objaviť sa môžu aj bolesti hlavy, či rôzne kožné problémy. Pri prebytku na druhej strane dochádza k ukladaniu tuku a k vzniku nebezpečných voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky.

Hlavné zdroje vitamínu F

Vitamín F je obsiahnutý aj v prírodných zdrojoch akými sú slnečnicové semená, sójové bôby, morské živočíchy, tekvicové semienka, rastlinné oleje, vlašské orechy, konopný olej, mandle a avokádo. Tepelnou úpravou potravín sa však vitamín F môže znehodnotiť. Odporúčame preto potraviny s obsahom esenciálnych mastných kyselín konzumovať aj v neupravenom stave.

Naše najpredávanejšie!

 

Článok zverejnený v kategórií Vitamíny

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *